Per concloure el nostre treball sobre la diversitat lingüística a les aules d'infantil, considerem necessari fer unes conclusions que justifiquin la nostra intervenció.
En primer lloc, cal destacar que actualment hi ha una manca de recursos humans per tenir present els diferents idiomes que ens podem trobar a l'aula. Aquest fet provoca que a l'aula s'imposi la llengua vehicular, el català, i es deixi de banda la llengua materna dels infants tot provocant un desinterès per aprendre la llengua de l'escola.
A l'escola on hem realitzat l'activitat, hem pogut veure que només disposen d'un mestre, a més d'una vetlladora en hores concretes, és per això que malgrat la diversitat de llengües dels infants no es fa present un treball d'aquestes.
Per aquest motiu, nosaltres com a futures docents, hem dut a terme una activitat en que cada un/a dels infants ha pogut expressar-se amb la seva llengua materna.
En segon lloc, cal esmentar que avui en dia ens trobem en un món on la diversitat lingüística es troba present en el nostre dia a dia, és per això que cal valorar les diferents llengües que parlen els infants, ja que d'aquesta manera es mostraran receptius a aprendre la llengua de l'escola.
Malgrat que és un aspecte a treballar des de l'etapa d'educació infantil, el mestre ens ha argumentat que considera que és un tema molt difícil de tractar en aquestes edats.
Nosaltres després de realitzar l'assignatura d'acollida lingüística, creiem important fer èmfasi en la diversitat de llengües, donat-li visibilitat ja sigui realitzant activitats concretes o bé de manera indirecta. En el nostre cas vam decidir crear una activitat on per una banda, es treballés de manera directa les diferents llengües que parlen els infants a casa, mitjançant un joc i una conversa, i a la vegada donar visibilitat i continuïtat a partir del llibre viatger que es quedarà com a recurs a l'aula.
Per acabar, és important la metodologia que s'utilitza a l'escola, les interaccions entre iguals i el paper del o la mestre/a per encabir la diversitat de llengües.
Una gran part de les escoles avui en dia encara es basen amb un mètode tradicional per tal de dur a terme les seves pràctiques educatives, fet que hem pogut veure a l'escola on hem realitzat la nostra proposta, ja que encara realitzen molts treballs a partir de fitxes.
Considerem que cal canviar aquest tipus de metodologia, per tal de tractar la varietat de llengües. Amb la nostra proposta, hem volgut trencar amb el mètode de treball habitual de l'aula, portant a terme una activitat amb mig grup en que es pretén incloure a tots els infants fent visible la seva llengua amb una activitat pràctica i vivencial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada